Update Iman 33w

update jgn tak update..t abi emo..ank dia di ank tirikan..hehe..last check up rabu 23/11 kat Hosp Penawar..KK atau KD da tak pergi..berehat sebentar dr KK dan KD..sepatutnya check up 1/12..terpaksa g awal..sbb ade bleeding dlm urine..cntrction skit…bb iman kurang gerak..perasan kt urine ari selasa..kebetulan selasa cuti umum sempena Keputeraan Sultan Johor..dpt la pantau ape2 tak kena.lau kt opiz..nk tgk kale air kncing pun payah..gelap toletnya..seb bek tak berhantu je..hahaha..

pg nmpk urine cm keruh..ingtkn sbb krg minum air masak..tgk2 makin lewat mlm.main hebat kale dia..syabas beteh..iman pn cm krg gerak tp ttp ade movement wlupn slow..cma duk mengeras je kejenya..sbb bleeding,redah jmpa dr suhaimi gak la..jeng jeng jeng..awl2 pg da terpacak..hasil air kncing bebas segalanya….uri kedudukan ok..detail on urine..hasilnya..kandungan asic tinggi..kna amik sumting utk alkaline kan urine tu..cm kelako je..cek jantung bb alhamdulillah ok n comey2 bak kta dr suhaimi..tapi sbb krg gerakan..kena wat ctg..tgk2..da ada contraction..tapi doc tak mo bg bersalin awl.nk jgk lengkap smpikan 37wk..spttnya takde contraction lg..kena la bed rest..takde nye bed rest beriya..

doc bekalkan 4 jenis ubat..lau mengeras berterusan(mmg berterusann pun cma tkde r cm da nk deliver tu feeling dia)..sekali kena..berpeluh gak la..nxt wik wat ctg lg..kalau bertambah..kna admit ward..tu yg tak suka..doc nk monitor n bg ubat utk matangkan paru2 bb..ngeri ok..seb bek abg razin semakin memahami..kdg2 tu ok le..nama pun budak..tp lau abi wat hal..lemapang je..sng cte..tul dok idzwan?

adik iman semakin berpalaing..tak dpt tgk rupa dia da..sipi2 je dpt..semakin pemalu cm ibu dia..wakaka..aku taip pun rsa nk tergelak bila kata aku pemalu..

quick update risik mak ngah dzihin :
*berjalan lancar
* risikan selepas soalt Asar berjemaah
* pak long ( abang tok tua gue) jadi wakil
* hantaran dr Muaz : cincin, buah, coklat,kek, kain pasang
* hantaran dr Dzihin : kasih sayang..hahha
* cenderahati utk pihak Muaz dari Dzihin : lelaki : kain pelikat,,hai hai hai hai
wanita : shawl..ibu tpksa redha..kahkah
* nikah : insyaAllah minggu pertama cuti persekolah bln 3 : 18 Mac 2012
* menu nasi beriyani,stew mbek mbek,acar buah,roti,dalca,manisan mcm2..

Razin helper..bz ke sana ke mari melayan tetamu..sebelum merisik..abah wat mjlis dia r..standard sirim r..stat je mkn..razin plg bz kerjakan hantaran mak ngah dzihin, buah anggur dan epal mnjadi pilihan..nasib la..tgh2 org duk bincang..sponge bob razin duk tengah2..tukang dengar bg pihak razin..jidda alih,,razin marah..so sponge bob setia kt tgh2 org bincang..caya la..masuk mjlis tu..

Abg razin

Hadiah besday Razin

Hadiah besday Razin

razin mkn beskut

razin mkn beskut

angry bird

angry bird

penat n malas nk taip apa2..

Klik klik gambo

bkn latest pix, tp kategori masih segar di ingatan la..haha..fresh utk aku..utk krg, lantak le..

cekci

cekci

lokasi : umh tiram, beskal feveret msti ada..tak jgk ktrg humban buang..geram tgk beskal tu..terhegeh2,,tergoyang2..pembeli beskal pn da bg kebenaran suh buang ble dgr cucu asik merempit..tp abi tak mo buang, syg la,,ape r..tkt jatuh lbh parah je..lain2 ok je..tp lau kt umh, tk pnh tersungkur, lau umh bs, bengkak2 kepala, tu aku tensen..trus ku hangkut beskal..

hadiah dr tak yong

hadiah dr tak yong

ni dr tak yong atau mok yang..rahsia tersimpan rapi tau yong??heheh..razin ttp suka bb botak die yg boy tu..ni jd tmpt melepaskn geram je, malang kan??

air liur yg wangi

air liur yg wangi

luluh jiwa,seakan membara

luluh jiwa,seakan membara

bakul kain ni la cucu2 suka main..smpi thp, lau ade bj lam tuh, drg sanggup punggah..adam n razin r pekerjanya, mangsa kna bntu rela atau redha aizat n aisyah, rania tk d sebut sbb jrg dtg..komitmen rania lbh di batu caves, harap maklum..

we're meant together..kahaka

we're meant together..kahaka

kejadian

kejadian

ni kesan smlm.bibir pecah skit n pp da bertanda lebam..tensen..sorry k izan, saya byr akak,so saya akn tnya..suka atau tak ye??harap maklum..

No more BB :(

Hanya utk kamu,wahai arjuna!!

:: Pesanan Buat Para Suami ::
Entry nie bersifat universal.. Sekadar saling ingat mengingati.. Baca n fahami ye en somi

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami. *** menanggung utang tu kekadang je.tp meringankan beban perbelanjaan tu tepat sgt tepat..

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..*** Allah lebih mengerti, :)..tk leh terima tekak, lbh baik diam, bkn komen sana sini tnapa hulur bantuan

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.*** ni ok lak

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.*** awk tak berani gini kan??terbang seme benda dlm umh nnti,lu pk r sendiri

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu. *** ni kena tego,t tak sedar diri lak..haha

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut? *** kita lawan2 kentut je..tarak hal

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.*** kan saya kata ni perlu..tak mo dgr!!

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.*** tak kedekut..alhamdulillah

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush.

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.*** kena amik berat ni syg..lau tak, abis r

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri

17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat? *** jgn uat woo..nngis ar gini,lau rsa nk wt, ingt skit utang2 tu,setel dlu, br layak nk main kayu 18 pun

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.*** mmg gini sokmo..ke masa peknen je..hehe..alhamdulillah jrg sakit

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

Sumber : Facebook.